A- A A+
Κηφισίας 1 & Αγίου Ραφαήλ, 56532 Πολίχνη, Θεσ/νίκη

τηλ. +30 2310 672 436

Έλεγχος Σφραγίσματος Πώματος & Επιπέδου Στάθμης

  Πελάτης:   IBS Α.Ε.
  Βιομηχανία:   Εμφιάλωση Αναψυκτικών
  Εφαρμογή:   Οπτικός Ποιοτικός Έλεγχος Πώματος & Επιπέδου Στάθμης

 

 Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Allpack

 

H Robovision από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της έχει κατακτήσει την κορυφή στις λύσεις οπτικού ποιοτικού ελέγχου, δίνοντας αξιόπιστες λύσεις σε πολλά προβλήματα. Με τις «έξυπνες» κάμερες της Cognex ανιχνεύουμε σφάλματα όπως πληρότητα συσκευασίας, έλεγχο στάθμης, έλεγχο πώματος, έλεγχο εκτύπωσης, έλεγχο επικόλλησης ετικέτας, έλεγχο ομοιομορφίας, μέτρηση διαστάσεων, έλεγχο χρώματος - απόχρωσης και σετ χρωμάτων, οδήγηση ρομποτικού βραχίονα, ανάγνωση χαρακτήρων, barcode και 2D code.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι επιτακτική η λήψη μέτρων για να βελτιωθεί η ποιότητα στην παραγωγή και να μειωθεί το κόστος. Αν υπολογίσει κανείς το κόστος σε χρήμα και ανθρώπινο δυναμικό των λαθών που παρουσιάζονται κάθε χρόνο είναι εύκολο να καταλάβει γιατί οι πελάτες μας «αγαπήσανε» τα συστήματα μας. Κάθε παραγωγική διαδικασία έχει σαν στόχο τα προϊόντα που δημιουργεί να είναι ελευθέρα λαθών - όσο το δυνατόν ανώτερα ποιοτικά. Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται αντιληπτό ότι κάτι πάει στραβά από τα πρώτα κομμάτια. Είναι πολύ πιο άμεσο από το να ανοίγονται παλέτες για να βρεθεί από που ξεκίνησε το σφάλμα. Και όλα αυτά αν ευτυχίσει κανείς και αντιληφθεί το πρόβλημα εντός του εργοστασίου γλιτώνοντας τις διαμαρτυρίες, τις πιέσεις τιμών, τις δημοσιεύσεις και τη δυσφήμιση. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την σωστή λειτουργία παραγωγής και οι περισσότεροι δεν οφείλονται σε αντιμετωπίσιμες αιτίες. Αποτέλεσμα, με τυχαία σειρά να παράγονται ελαττωματικά προϊόντα.

Στην πραγματικότητα σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατον να μπορούμε να ελέγξουμε το σύνολο των προϊόντων. Όπου υπάρχουν μεγάλες ταχύτητες και μεγάλος όγκος παραγωγής γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος. Αυτό μας δίνει μια γενική εικόνα για τα προϊόντα μας. Τι γίνεται όμως με τα χιλιάδες προϊόντα που περνάνε ανάμεσα σε αυτά της δειγματοληψίας.

IBS 01

Τα συστήματα μας ελέγχουν ένα προς ένα όλα τα προϊόντα σε πραγματικό χρόνο πάνω στη γραμμή παραγωγής. Έτσι τα προβληματικά προϊόντα δεν μπορούν να περάσουν στα επόμενα στάδια συσκευασίας και να διοχετευθούν στην αγορά. Στο σημερινό άρθρο περιγράφουμε την λύση που δώσαμε για έλεγχο πώματος και στάθμης στην γραμμή εμφιάλωσης αναψυκτικών στην IBS Α.Ε.

Η εταιρία ΙΒS δραστηριοποιείται από το 1965 και αποτελεί σήμερα μία από της μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής πλαστικών φιαλών και performs για τρόφιμα στην Ελλάδα. Από το 1979 ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην εμφιάλωση και διανομή αναψυκτικών.

Τον Απρίλιο του 2008, συνδυάζοντας τη γνώση, την πείρα και το μεράκι δημιούργησε την νέα σειρά αναψυκτικών “Frutop” με ελληνική αυθεντική γεύση. Κάθε συσκευασία “Frutop” σφραγίζει τα εξαιρετικά υλικά, που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση και το μοναδικό άρωμα, καθώς παράγονται από 100% ελληνικούς φυσικούς χυμούς.

Σκοπός της εφαρμογής είναι να ελέγχει μια προς μια κάθε συσκευασία για την καλή εφαρμογή του πώματος. Στα αναψυκτικά δεν επιτρέπεται το πώμα να μην σφραγίσει αεροστεγώς τη φιάλη. Η κακή πωμάτωση  δημιουργεί οξείδωση  στο περιεχόμενο και επομένως κίνδυνο για την υγεία του καταναλωτή. Η εφαρμογή έγινε σε γραμμή παραγωγής που εμφιαλώνει 12.000 τεμάχια την ώρα. Μετά τον πωματισμό και πριν την ετικέτα γίνεται ο έλεγχος της στάθμης.  Η στάθμη έχει ένα ελάχιστο κάτω όριο. Όταν ανιχνευτεί φιάλη με στάθμη κάτω από το όριο το σύστημα δίνει συναγερμό για τον εντοπισμό του. Η φωτογράφηση της στάθμης επιτυγχάνεται με οπόσθιο φωτισμό Back Light. Ο ειδικός αυτός φωτισμός δημιουργεί εικόνα  με μεγάλη αντίθεση στη στάθμη ακόμη και στο ανθρακούχο νερό.

IBS 02

Μετά την ετικέτα γίνεται ο έλεγχος του πώματος. Ελέγχουμε κατ’ αρχήν αν η ετικέτα Sleeve έχει συρρικνωθεί γύρω από το πώμα. Για κάποιους λόγους η ετικέτα που φοριέται από επάνω προς τα κάτω στην φιάλη δεν τερματίζει με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται γύρω από το πώμα και δημιουργεί αισθητικό και λειτουργικό πρόβλημα σε κάποιον που θα προσπαθήσει να ανοίξει το πώμα. Ακόμη υπάρχει ο κίνδυνος το πώμα να μην έχει βιδώσει μέχρι το τέρμα ή είναι στραβά βιδωμένο με αποτέλεσμα να μην έχει κλείσει αεροστεγώς η φιάλη. Η έξυπνη κάμερα από την Cognex ελέγχει ένα προς ένα όλα τα πώματα πάνω στις φιάλες. Σε περίπτωση που ανιχνευτεί σφάλμα δίνει εντολή απόρριψης και ένα έμβολο αναλαμβάνει να εκτρέψει το προϊόν για να πέσει στον κάδο.

Η φωτογράφηση των πωμάτων επιτυγχάνεται με τη χρήση φωτισμού Back Light. Ο φωτισμός δημιουργεί μεγάλη αντίθεση στο περίγραμμα του πώματος. Δυο ακροφύσια διοχετεύουν με πίεση αέρα στο πώμα και φροντίζουν να απομακρύνουν τις σταγόνες από τα σημεία που γίνονται οι μετρήσεις για τον έλεγχο.

IBS 04

Η κατασκευή έγινε εξ' ολόκληρου από τη Robovision. Χάρη στα ευέλικτα συστήματα στήριξης της Inocon η κατασκευή μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε γραμμή. Η κάμερα είναι προστατευμένη μέσα σε enclosure από προφίλ αλουμινίου. Είναι στερεωμένη πάνω στη γραμμή παραγωγής. Με ένα γραμμικό οδηγό μπορεί να μεταβάλλεται με ακρίβεια το ύψος της κάμερας και ταυτόχρονα του φωτιστικού. Με μια πεταλούδα σταθεροποιείται στην νέα θέση πολύ απλά και γρήγορα. Τα συστήματα στήριξης της Inocon  τα εμπορεύεται η Robovision.

IBS 05

Οι εικόνες από τα παραπάνω συστήματα συγκεντρώνονται σε ένα πάνελ χειρισμού. Πρόκειται για το VisionView μια έγχρωμη οθόνη αφής 9 ιντσών από την Cognex. Ενσωματωμένο στην οθόνη αυτή είναι το πρόγραμμα που επικοινωνεί με τις κάμερες. Στην οθόνη μπορεί να εμφανίζεται ταυτόχρονα η εικόνα και των δύο ελέγχων. Από αυτό ο χειριστής μπορεί να επιλέξει το αποθηκευμένο πρόγραμμα για το ανάλογο προϊόν. Ο χειρισμός είναι πολύ απλός και τα μενού στην οθόνη είναι μεν στα αγγλικά αλλά έχουν εικονίδια.

IBS 03

Έτσι  μπορεί ο χειριστής  χωρίς γνώσεις της γλώσσας να θυμάται τι πρέπει να πατήσει. Ακόμη μπορεί να κάνει ρυθμίσεις σε παραμέτρους στο σύστημα για τη βελτίωση του ελέγχου. Ο χειριστής μπορεί να δει στατιστικά στοιχεία όπως πόσες φιάλες ήταν εντάξει και πόσες δεν πέρασαν τα κριτήρια του έλεγχου. Στο κάτω μέρος της οθόνης υπάρχουν εικονίδια που αν πατηθούν δείχνουν αποθηκευμένες τις τελευταίες 20 εικόνες από τα ελαττωματικά προϊόντα. Έτσι δίνεται η δυνατότητα να δούμε την αιτία για την οποία η φιάλη απορρίφθηκε πριν λίγο στον κάδο.

Ο συγκεκριμένος έλεγχος θα ήταν αδύνατον να γίνει από εργαζόμενους γιατί η ταχύτητα και ο όγκος παραγωγής είναι τόσο μεγάλος έτσι ώστε η παρακολούθηση να είναι ιδιαίτερα επίπονη και πρακτικά αδύνατή.

Τα οφέλη από τον οπτικό έλεγχο είναι πολλαπλά.

Το άμεσο αποτέλεσμα για την παραγωγή είναι η πρόληψη για τυχόν επιστροφές λόγω προβληματικών προϊόντων και 100% ιχνηλασιμότητα σε περίπτωση παραπόνων του καταναλωτή. Αποτρέπουμε τη δυσφήμιση του προϊόντος και το υψηλό κόστος που δημιουργείται από την ανασυσκευασία ή επιστροφή από τον πελάτη. Βάσει των εξόδων που δημιουργούνται από τέτοια προβλήματα, ο χρόνος απόσβεσης του κόστους της εφαρμογής είναι μόλις ένας χρόνος. Οι υπεύθυνοι παραγωγής μπορούν να είναι σίγουροι πως κανένας πελάτης δε θα διαμαρτυρηθεί και η εικόνα της εταιρίας θα παραμείνει στο επίπεδο που αγωνίζονται να την κρατήσουν.

IBS 06

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη της IBS και στους υπόλοιπους πελάτες μας που έχουν παρόμοια συστήματα όπως: 3Ε στο Βόλο και στη Θέρμη, Βίκος στα Γιάννενα, Venus στη Βέροια, ΣΕΡΚΟ στις Σέρρες, Αφοί Χαΐτογλου, Johnson &  Johnson,  Παπαστράτος, Palaplast, Τιτάνα και πολλοί άλλοι.

Robovision Logo 800x393

 

Είμαστε μια καινοτόμος και τεχνολογικά προηγμένη εταιρία που καθημερινά φροντίζουμε οι πελάτες μας να ενημερώνονται για τις νέες καινοτομίες, ώστε να τους βοηθήσουμε να εξελιχθούν.

Εγγραφή στο Newsletter

 

warranty

AHK Melos 2023

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κεντρικό
Κηφισίας 1 & Αγίου Ραφαήλ, 56532 Πολίχνη, Θεσ/νίκη
Τηλ: 2310 672 436

 

Υποκατάστημα
Μερόπης 11, 10441, Αθήνα
Τηλ: 210 515 78 61
back